Festival KROKODIL | Prostori slobode | 15-18 jun 2023 od 20 časova, Amfiteatar ispred Muzeja Jugoslavije, Mihaila Mike Jankovića 6, Beograd

NAPOMENA: Otvaranje festivala 15.6. i prvo veče 16.6. prebačeni su u Dvoranu kulturnog centra Beograd, Kolarčeva 6.

O događaju

U petak 16. juna na glavnom KROKODILovom stejdžu predstaviće se legendarni slovenački muzičar i pisac Zoran Predin čiji je roman “Mongolske mrlje” nedavno objavljen na našem jeziku. Direktno iz Berlina stiže nam Boris Buden, jedan od najvećih evropskih filozofa s kojim ćemo razgovarati o nasilju u društvu i životu između evropskog zapada i (jugo)istoka. Predstavićemo post-dramsku spisateljicu i scenaristkinju Tanju Šljivar a umesto tragično preminule Dubravke Ugrešić deo programa prvobitno namenjen njoj posvetićemo In memoriam podsećanju na njen lik i delo kao i za najavu dodele regionalne književne nagrade “Štefica Cvek” imenovane po jednoj od najpopularnijih književnih junakinja našeg jezika. Bora Ćosić spada u autore koje neizmerno volimo i čiji fenomenalni nastup na drugom KROKODILu 2010. još uvek rado pamtimo. Ovog doajena svih najsavremenijih tokova o domaćoj književnosti ugostićemo u živom razgovoru s KROKODILovim voditeljima. U okviru mini-koncerta ponovo će nam se predstaviti Zoran Predin specijalnim kantautorskim nastupom. 
Program vode: Galeb Nikačević, Mima Simić i Daško Milinović.
 
U subotu 17. juna glavna zvezda ovogodišnjeg festivala, nemački pisac i advokat, autor čuvenog “Čitača”, Bernhard Šlink, predstaviće se pred beogradskom publikom kombinacijom čitanja i razgovora s našim voditeljima. Razgovor s profesorom Šlinkom vodiće se na engleskom jeziku. Andrij Ljubka, jedan od najistaknutijih ukrajinskih pisaca a ujedno i prevodilac s našeg jezika, dolazi nam iz ove ratom zahvaćene zemlje da predstavi kako svoj književno-prevodilački rad tako i savremenu ukrajinsku književnost čiji je istaknuti protagonista. Mirjana Drljević je autorka koja se poput komete prošle godine pojavila na domaćoj književnoj sceni i bila u najužem izboru za NIN-ovu nagradu a kontinuitet ovog plamtećeg fenomena obezbeđuje nastup na našem festivalu. Iz Splita nam stiže dugoočekivani superstar regionalne književnosti i novinarstva – nekadašnji Feralovac i autor kultne “Bilježnice Robija K.” – Viktor Ivančić dok će provokativna vizuelna umetnica Darija S. Radaković biti predstavljena slajdovima koje ćemo projektovati između pojedinačnih nastupa i kratkom programskom izjavom. Dva KROKODILova humanitarna putovanja u Ukrajinu biće predstavljena kratkim video filmom a sa specijalnim mini-koncertom, jedinstvenom kombinacijom klasične elegancije, slobode džeza i snage rokenrola, predstaviće nam se neo-futuristički klavirski dvojac – LP Duo.
Program vode: Galeb Nikačević, Mima Simić i Daško Milinović.
 
U nedelju 18. juna iz Zagreba nam stiže čuveni Robert Perišić, autor legendarne knjige “Područje bez signala” po kojoj je snimljena vanredno uspešna TV serija. Jedan od najistaknutijih savremenih bosansko-hercegovačkih pisaca Darko Cvijetić predstaviće svoj književno-pozorišni rad. S uglednom istoričarkom Radinom Vučetić razgovaraćemo o različitim paralelama između istorije SFRJ i sadašnjeg vremena kroz analizu epidemije Variole vere dok će nam književni stvaralac u polju gejminga, Igor Simić, predstaviti delo “Highwater”, prvo video igru domaće proizvodnje na Netflixu. Omiljena Slavenka Drakulić konačno će se, nakon nekoliko neuspelih pokušaja, predstaviti pred KROKODILovom publikom. I na kraju ali nikako na poslednjem mestu, legendarni britanski pisac Hanif Kurejši koji je prošle godine doživeo nesreću zbog koje je ostao nepokretan govoriće nam o svojim “Dispatches from My Hospital Bed” a podsetićemo se i njegovog nastupa na KROKODILu od pre dve godine. Na mini-koncertu predstaviće se sjajna Sara Renar sa svojom jedinstvenom muzičkom mešavinom eksprimentalnih, indie i pop melodija s elektronskim i pozorišnim elementima.
Program vode: Galeb Nikačević, Mima Simić i Daško Milinović.
 
Večeri počinju u 20 časova. 

15. 06. - SVEČANO OTVARANJE - VAŽNE INFORMACIJE

U četvrtak 15. juna svečano ćemo otvoriti ovogodišnji festival scenskim čitanjem dramskog teksta “Urotnici” nastalu po motivima KROKODILove edicije “Zajednička čitaonica”.

Ulaz na ovo prvo veče je slobodan a besplatne ulaznice se mogu preuzeti u KROKODILovom Centru, Karađorđeva 43, svakog radnog dana od 12 do 20 časova.

Ulaznice
PETAK | 16.06.
Stajanje
CENA: 950 DIN
SUBOTA | 17.06.
Stajanje
CENA: 950 DIN
NEDELJA | 18.06.
Stajanje
CENA: 950 DIN
PETAK | 16.06. - STUDENTI - PENZIONERI
Stajanje
CENA: 600 DIN
SUBOTA | 17.06. - STUDENTI - PENZIONERI
Stajanje
CENA: 600 DIN
NEDELJA | 18.06. - STUDENTI - PENZIONERI
Stajanje
CENA: 600 DIN
TRODNEVNA ULAZNICA
Stajanje
CENA: 2.400 DIN
Detalji o događaju
Podeli događaj sa prijateljima