„Svetionik“ je predstava inspirisana jednočinkama poljskog dramskog pisca, satiričara i karikaturiste Slavomira Mrožeka.

O događaju

Osnovu čine njegova jednočinka "Na pučini" o Velikom, Srednjem i Malom brodolomniku koji su ostali bez hrane i pokušavaju da se "civilizovano" dogovore koga će da pojedu, prolazeći kroz sve vidove društvenog uređenja.
Druga jednočinka: "Prekrasan vidik", prvi put prevedena kod nas, zatiče Muža i Ženu koji uživaju na obali mora dok prizor davljenika preti da im uništi odmor iz snova. 
Prateći žanr i prepoznatljiv stil autorovog alegorijskog apsurda, predstava priča o društvenoj i klasnoj apatiji, kao i disocijaciji odgovornosti u momentima kada se rukovodimo "ako niko to ne radi, zašto bih ja"?

Predstava "Svetionik" nastala je u okviru projekta "Sigurna obala" koji je podržala Hartefact fondacija kroz program Kultura za demokratiju uz finansijsku podršku ambasade Švajcarske, i grad Novi Sad. 

Zahvaljujemo se Novosadskom pozorištu koje je ugostilo našu ekipu i našu predstavu, te omogućio probe i izvođenje predstave na njihovoj sceni. Zahvaljujemo im se na strpljenju, trudu, zalaganju i svim ustupcima koje su učinili za nas i našu predstavu. 

Igraju:
On - Jugoslav Krajnov
Ona - Marija Radovanov
Veliki brodolomnik - Danilo Milovanović
Srednji brodolomnik - Teodor Vinčić 
Mali brodolomnik - Miloš Macura
Poštar/Lakej - Stefan Jevtović 

Režija i dramatizacija - Ivan Vanja Alač
Scenski pokret i asistent režije - Igor Greksa
Produkcija - Mladenka Ostojić 
Kompozicija originalne muzike i dizajn zvuka - Filip Gotovac 
Dizajn svetla - Stevan Lukić, Mia Mlinarević 
Scenografija - Ivan Vanja Alač
Dizajn plakata - Viktor Jan

Ulaznice
Detalji o događaju
  • Datum i vreme održavanja
    četvrtak 18. maja 2023. 21.00
  • Vrsta događaja
  • Organizator

    UDRUŽENJE UMETNIKA - DRUSTVO STUDENATA DRAMSKOG DEPARTMANA AKADEMIJE UMETNOSTI

Podeli događaj sa prijateljima