U Novom Sadu će od 9.do 11. novembra biti održano drugo izdanje World Music Festivala

„Pocket Globe“ u SKC NS Fabrika.

O događaju

Jedan od najmlađih muzičkih žanrova, world music, stiče sve više poklonika i u Srbiji. Svake godine nikne neki novi festival koji daje priliku domaćim muzičarima da se predstave, a publici da čuje i vidi neka važna imena muzike sveta. „Pocket Globe“ je krenuo kao serija koncerata, da bi 2022. godine prerastao u festival. Prošlogodišnje izdanje je pokazalo da je Novom Sadu
neophodan ovakav festival, koji, nažalost do tada nije postojao. Brojna publika, sjajni koncerti i predavanja – ima li boljeg pogonskog goriva za organizatore da nastave u svom naumu – da world music festival u Novom Sadu bude redovno godišnje okupljalište muzičara, publike i stručnjaka.

U skladu sa nazivom, i ove godine će festival predstaviti muzičare sa različitih meridijana, a već prve večeri u SKC NS Fabrika će nastupiti veliko world music ime Bombino iz Nigera, sa svojim kvartetom. Muzika koju stvara Bombino je esencija „pustinjskog bluza“; po instrumentima je sve kao u Americi, kolevci bluza, ali je zvuk iz prapostojbine bluz Zapadne Afrike i njenog saharskog
dela. Na svom premijernom nastupu u Srbiji, Bombino će ujedno promovisati svoj novi album „Sahel“ (Partisan records 2023). Otvaranje, pre nastupa Bombina, pripada beogradskom sastavu The Cyclist Conspiracy, koji takođe imaju upravo objavljeni album „Mashallah Plan“ (Subsound records 2023).

Nakon ovog odlično uparenog otvaranja festival se sledeće večeri nastavlja sa dve sjajne autorke. Domaća, a sve više svetska Jasna Jovićević, multiinstrumentalistkinja i kompozitorka, izvešće solo program najviše posvećen legendarnom učitelju Vojinu Mališi Draškociju, a nakon nje će, u
pratnji basiste Vladimira Vaclaveka nastupiti još jedno veliko ime, Iva Bittova, violinistkinja, pevačica, kompozitorka. Ona, nakon 12 godina ponovo dolazi u Novi Sad, ovaj put sa svojim višedecenijskim prijateljem i saradnikom Vaclavekom, sa kojim je objavila veoma hvaljeni album „Bile Inferno“ (Indies Records) i koji na evropskoj turneji doživljava novo koncertno izvođenje.

Iva Bittova će, kao i Vladimir Vaclavek održati posebne radionice, čime se festival približava široj novosadskoj publici, kako je to i zamišljeno prilikom razvoja ideje o world music festivalu u Novom Sadu.

Poslednje veče u Fabrici, otvoriće Nogaband, slovački sastav koji predvodi fenomenalni violinista, ali i istraživač tradicionalne muzike Michal Noga. Slovačka tradicionalna muzika u najboljem svetlu, ples, zanos i otvorenost!

Za kraj festivala organizatori su ostavili jedno od najvećih imena bogate italijanske etno scene, Stefana Saletija, koji će nastupiti sa svojim kvintetom Banda Ikona. Muzika Mediterana, dočarana kroz kompozitorsku prizmu Saletija, ali i pevanje na iščezlom jeziku Sredozemlja – sabiru!

Tri dana intezivnih susreta sa sjajnim muzičarima, predavačima – „svet u džepu“, reklo bi se. Festival je podržan od Grada Novog Sada, međunarodnog projekta „Sounds of Europe“ (podržanog od Kreativne Evrope), Ministarstva kulture Srbije, Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Francuskog instituta, World Music asocijacije Srbije, a organizuju ga udruženje Ring Ring i Muzički informativni centar Srbije.

Ulaznice
1. DAN | 09.11.
CENA: 1.500 DIN
2. DAN | 10.11.
CENA: 1.000 DIN
3. DAN | 11.11.
CENA: 1.000 DIN
KOMPLET ULAZNICA
CENA: 3.000 DIN
Detalji o događaju
  • Datum i vreme održavanja
    četvrtak 9. novembra 2023. 20.00
  • Traje do
    subota 11. novembra 2023. 23.00
  • Vrsta događaja
  • Organizator

    UDRUŽENJE RING RING

Podeli događaj sa prijateljima