U subotu, 18. marta bosanskohercegovačka koncertna atrakcija grupa Helem Nejse će nastupiti u Zappa Bazi, gde će uz svoj dosadašnji repertoar, predstaviti i nove pesme.

O događaju

Nepodnošljivi sarajevski smog i izrazito kompleksna društveno-politička stvarnost Bosne i Hercegovine iznedrila je jedinstveni svestrani umetnički kolektiv po imenu Helem Nejse. Nastao je kao potreba mladih talentovanih studenata da “zaurlaju” kroz medijski prostor i demonstriraju svoje muzičke, glumačke, spisateljske i produkcijske talente. Ne tako davne 2014. godine, okupirali su radijski etar Bosne I Hercegovine i lansirali svoju prvu radijsku emisiju “Helem Nejse Radio Show” koja je u vrlo kratkom vremenskom periodu postala najslušanija emisija u državi. Tokom rada na sadržaju emisije kolažnog karaktera, nastajali su razni igrani I satirični skečevi koji su nedugo zatim rezultovali prvom autorskom teatarskom predstavom izvođenoj u prepunom sarajevskom kultnom Kamernom Teatru 55 te pesme u hip hop-reggae maniru koje su našle put do prvog, mnogi bi rekli, klasik albuma “Go u Gostima” (2017).

Tekstovi pesama su ljubavni, socijalno angažovani, inspirisani stvarnim likovima i događajima u društvu i neposrednoj okolini, neretko sadrže i pokoju duhovitu doskočicu, a mnogi stihovi su vremenom postali ustaljeni deo urbanog slenga u Bosni i Hercegovini. Vrač Momir je u jednom intervjuu za beogradsku Politiku Helem Nejse opisao kao „svježi pogled na svijet“. Koncerti su energični, zahtevaju kvalitetnu fizičku spremu, a interakcija sa publikom i probijanje četvrtog zida je nešto što ih čini autentičnim u odnosu na druge deterdžente.

„Helem Nejse u svojim nastupima imaju elemente teatra, što ih u ovom trenutku izdvaja i čini ih istinski neodoljivim live actom. Osveženje su u svakom pogledu jer je reč o mladim ljudima iz kojih progovara zdravorazumski društveni angažman i kritika.” (Zoran Stajčić, muzički kritičar)

Nastupali su na brojnim festivalima širom regiona i Evrope kao što su OK FEST, Mostar Summer Fest, Exit Festival, Pomurski Poletni Festival, Ferragosto Jam, Seasplash, Kaleidoskop, Dfest, CMC Festival, Asphalt Festival Dusseldorf, BeerFest Bijeljina te održali na desetine samostalnih koncerata u Sarajevu, Zagrebu, Beogradu, Novom Sadu, Beču, Minhenu, Mostaru, Tuzli, Skopju itd. U junu 2022. godine održali su fantastičan koncert sa Sarajevskom filharmonijom (56 muzičara) u sklopu Red Bull Symphonica i to u sarajevskom Narodnom Pozorištu.

Iza sebe imaju objavljena tri studijska albuma, jedan EP te preko 30 video spotova.

“Go u Gostima” (2017) EMDC
“Pola Čovjek Pola Jedan” (2019) Croatia Records
“Gluten Tag” (2020) Croatia Records
“Eco Reggae Session” (2021) Independent

Ulaznice
Detalji o događaju
  • Datum i vreme održavanja
    subota 18. marta 2023. 21.00
  • Mesto
  • Lokacija
  • Vrsta događaja
  • Organizator

    BALKAN ART COLLABORATION

Podeli događaj sa prijateljima