Sa velikim zadovoljstvom najavljujemo koncert pod nazivom “Alla Italiana – Italijanske barokne operske arije i koncerti“, koji će se održati 9. septembra 2024. godine u 20 časova u Katedrali Blažene Djevice Marije u Beogradu, kao treći koncert XIX Festivala rane muzike. Ovaj jedinstveni muzički događaj predstavlja jedan od vrhunaca Festivala ali i XXIII Beogradske barokne akademije koja se održava iste nedelje, jer okuplja neke od najistaknutijih umetnika na polju barokne muzike.

O događaju

Na koncertu će nastupiti mentori XXIII Beogradske barokne akademije - stručnjaci za autentičnu interpretaciju barokne muzike, koji će nas uvesti u svet italijanske barokne opere sa izvođenjem najuzbudljivijih baroknih arija uz pratnju baroknog orkestra na istorijskim instrumentima. Na scenu nam dolazi Sonja Prina, svetski priznata italijanska primadona i jedan od vodećih interpretera barokne muzike današnjice. Njeno duboko poznavanje stila i izvanredna umetnička ekspresija donose posebno bogatstvo i emotivnu snagu italijanskim baroknim arijama i koncertima. Pored nje, na koncertu će nastupiti sopran Radoslava Vorgić i bas-bariton Sreten Manojlović, koji su kao rezidentni pevači Nove beogradske opere, ko-organizatora koncerta, već dobro poznati našoj javnosti. Oni su se usavršavali upravo na Beogradskoj baroknoj akademiji, a sada su i sami stručnjaci za autentičnu interpretaciju barokne muzike. Nastupiće instrumentalisti Adrian Butterfield, barokni violinista iz Velike Britanije koji je priznat kao jedan od vodećih violinista današnjice, zatim Meila Tomé, naša barokna flautistkinja brazilijanskog porekla, te naš najistaknutiji barokni violončelista Srđan Stanić. Ansambl "New Trinity Baroque” pratiće sve soliste, a sa čembala dirigovaće njegov osnivač i umetnički direktor te jedan od naših najistaknutijih dirigenata i eksperata za ranu muziku, Maestro Predrag Gosta.

Program koncerta "ALLA ITALIANA" obuhvata arije i koncerte iz bogatog opusa italijanskih baroknih kompozitora. Na programu će se naći hitovi kao što su arije "Vo solcando un mar crudele" iz opere "Artaserse" Leonarda Vincija, Vivaldijeva "Sol da te mio dolce" iz opere "Orlando furioso", "Morte col fiero aspetto" iz opere "Marc'Antonio e Cleopatra" Johanna Adolfa Hassea, te druge operske arije i muzika iz Händelovih opera "Tamerlano", "Siroe", "Amadigi" i više. Od instrumentalnih kompozicija, čuće se Vivaldijev koncert za blok flautu i orkestar "La Notte", te Koncert za violončelo i orkestar Giovannija Benedettija Plattija.

Koncert će vam pružiti jedinstvenu priliku da doživite autentične interpretacije italijanske barokne muzike u ambijentu Katedrale, čiji akustični prostor dodatno obogaćuje iskustvo slušanja ove muzike. Publika će imati priliku da uživa u virtuoznim izvedbama arija koje su oduševljavale italijansku publiku još u 18. veku, kao i u briljantnim instrumentalnim komadima koji dočaravaju raskoš i emocije baroknog doba. Ne propustite priliku da budete deo ovog izuzetnog muzičkog događaja, gde vrhunska umetnost i akustika ambijenta stvaraju nezaboravnu atmosferu.

Pridružite nam se na ovoj muzičkoj proslavi i doživite italijansku baroknu muziku u njenom punom sjaju, sa najistaknutijim umetnicima današnjice!

Ulaznice
ULAZNICA | SLOBODNO SEDENJE
CENA: 1.000 DIN
Detalji o događaju
Podeli događaj sa prijateljima